tisdag 30 mars 2010

När jag nästan mötte Darwin...Nåja, mötte och mötte...men så nära har jag aldrig varit en sådan världskändis:

Jag surfade som vanligt runt på webben och fick plötsligt upp ett namn som satte igång hjärncellerna och jag mindes något jag trodde jag glömt (och jag tyckte väl inte det var så märkvärdigt då).

Som bostadslös student i Lund på 60-talet fick jag tips om ett ledigt rum hos en gammal dam vid Clemenstorget. Jag rusade dit och blev insläppt av den eventuella värdinnan, en urgammal dam vid namn Louise Overton. En enormt stor lägenhet, till brädden fylld av dagstidningar, nästan från golv till tak, i alla rum, även det som jag ev. skulle få hyra. I hyresvillkoren ingick då att hjälpa till med indexering och klassifikation av dessa tidningar. Jag drog väl öronen åt mig och hittade ett tråkigt och sterilt rum på Kobjer i stället - vilken miss!

Nu upptäckte jag att den urgamla damen var Sveriges första kvinnliga doktor i matematik med en avhandling om Laplace (1911). Hon var yngsta barnet i en prästfamilj med tolv barn, och alla pojkarna (9 st) blev läkare, professorer, riksdagsmän eller hovrättsråd. Louise själv fick aldrig någon tjänst vid universitet - hon var ju kvinna - och fick inte ens gå på sin egen doktorsmiddag. Hon gifte sig med Ernest Overton, professor i farmakologi och nominerad till Nobelpriset, och det är här Darwin kommer in i mitt liv - nästan. Hans mor var nämligen syssling till Charles Darwin. Louise och Ernest fick 4 barn, och det var sonen Maxwell som bodde hemma när jag var där - och det var kanske hans forskning jag skulle klassificera? Han studerade hela livet, tog aldrig någon examen men kan väl mest betecknas som legendarisk överliggare i Lund.

Jag blev fascinerad över denna släkt, med vetenskapligt framstående berömdheter både bakåt och framåt i tiden. Tänk om jag hade tagit rummet och fått vara med i dessa spännande personers liv!

Man får massor av träffar på webben. En intessant artikel om Louise, skriven av hennes dotterson Lars Haikola (professor, förstås!)finns här
http://gosustainable.se/ihn/alga.nsf/attachments/Archives%203_pdf/$file/Archives%203.pdf
En av hennes bröder, Alfred Petrén, var berömd rasbiolog och professor, och i söndagsnumret av DN kan man läsa om hans bedrifter med sterilisering av s k undermåliga, inrättande av Vipeholm etc, helt i tidens anda. Louise själv tycks ha varit radikal och engagerade sig mycket i studentlivet.
En annan av bröderna, Karl Petrén, propagerade redan på 20-talet om att diabetespatienter ska äta mycket fettrik mat - hörs ju bekant nu igen.

Dessa funderingar är resultatet av en natt när jag i stället för att sova ägnade mig åt toksurfande.

4 kommentarer:

 1. Vilken intressant läsning mamsan!
  Men du, ditt liv är ju inte direkt ointresant och saknar verkligen inte spänning och dramatik.
  Många hade nog velat skriva boken om ditt liv!
  Kram,
  Titi

  SvaraRadera
 2. Ja, skriva kan du det ligger nog i släkten. När jag gick på Komvux sa de just de orden till mig. "Ja, skriva kan du!" Har också haft funderingar på att kanske skriva när jag blir pensionär. Fortsätt att skriva Ann-Charlotte, du måste ha så mycket att berätta. Jag vill gärna läsa det.
  Gunnel

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. och idag, flera år senare, surfade jag fram att Louises pappa var kusin till min idol, Carl Fredrik Hill...

   Radera